Life Action Role Playing

Koken

Intro

Bij veel mensen zal het er in schieten: de tijd nemen om te eten en het eten te maken tijdens het larpen. Ik larp nu vijf jaar en sinds anderhalf jaar ben ik bezig om koken een groot onderdeel van mijn spel te laten zijn. Een deel van die tijd heb ik besteed aan onderzoek doen naar hoe men vroeger kookte. En deels ben ik dingen uit gaan proberen. Deze ervaringen zou ik graag met jullie delen, om anderen verder te helpen als ze koken een beleving willen laten zijn in plaats van een last. Hier zal ik wel bij zeggen: dit zijn eigen ervaringen. Het zal deels geïnspireerd zijn door re-enactment en deels door eigen invulling. Eén keer in de zoveel tijd zal ik mijn verhaal aanvullen met belevingen, informatie en tips over alles dat met koken tijdens Larp te maken heeft.


1. De basis 

Voor mij begon het kookavontuur met het kopen van een IC kookpan en een lepel. Meer heb je eigenlijk ook niet nodig om simpele gerechten boven het vuur te maken dan een ijzeren pan en een houten lepel. De pan zal voor vele larpers een flinke aanschaf zijn, maar als je met een groepje van vier mensen van dezelfde pan eet worden de kosten van de pan al gelijk een stuk lager. Een houten lepel kan je heel goedkoop in een winkel halen. 

Zelf maak ik altijd een groot vuur in een vuurbak. Kies voor het vuur grote takken, waaruit later mooie kolen komen. 

Dan snijd ik de groenten, terwijl het vuur aan het branden is. Of ik hou me bezig met een andere bezigheid. Als de vlammen een beetje verdwenen zijn, blijven er mooie gloeiende kolen over waarop ik mijn pan kan zetten. Door gebruik te maken van de gloeiende kolen heb je geen last van de vlammen. En mocht het vuur een beetje uit gaan, kan je altijd een vuurtje bouwen rondom je pan. Makkelijke dingen die je kan maken zijn: porridge (een soort pap), “treats”, vlees, eieren en roerbakgerechten. Vlees kan je gemakkelijk braden met wat olie of boter. En ik moet zeggen, er gaat niets boven een stuk warm vlees  als je verkleumd bent door de regen. Eieren kan je gemakkelijk koken in de pan. Bakken kan ook, maar al gauw heb je dan een roerei . Als je dit geen probleem vindt, zou je hier bijvoorbeeld paprika, champignons en ui bij kunnen doen om er meer een omelet van te maken. “Treats” zullen een andere keer aan bot komen als ik lekkernijen behandel. 

Roerbakken is een van de makkelijkste manieren om avondeten te maken. Men gooit wat stukjes vlees of vis in de pan, later aangevuld met groenten en kruiden om het op smaak te brengen. Al moet ik zeggen dat vaak de warmte van het vuur moeilijk te controleren is als je de pan in het vuur hebt liggen. Daarom raad ik aan om porridge te maken. 

Porridge is een soort kruising tussen stoofpot en pap, met graan, veel groente, vlees en melk. Men maakte het vroeger heel veel. Het voordeel van porridge is dat je het in water maakt, de kans dat het aanbrandt is daardoor klein. En er is eigenlijk geen makkelijker gerecht dan porridge om hongerige magen te vullen. Porridge is voor mij nu zo'n belangrijk onderdeel geworden van het koken dat ik er in de toekomst een apart verhaal over ga vertellen. De porridge die ik als basis gebruik heb ik uit een Re-enactmentkookboek gehaald. Hieronder zal het basis gerecht staan voor de porridge die ik gebruik. Ik daag iedereen vooral uit om verschillende dingen uit te proberen. Zo ben ik bijvoorbeeld tamme kastanjes gaan toevoegen om er meer een wintereditie van te maken, aangevuld met een aantal winter groenten. Ook kan men ander vlees toevoegen of zelfs vis. 

In deze porridge zit ook gerst, hele korrels. Bij sommige molens kan je gerst kopen. Hoeveel gerst je nodig hebt, ligt aan hoe dik je de pap wilt maken. Let op: Als je gerst te lang laat koken, wordt je gehele gerecht nogal papperig.


Basisgerecht Porridge (3 tot 4 personen)

Ik werk eigenlijk zelf nooit met precieze hoeveelheden. Ik schat ongeveer hoeveel ik nodig heb. Je kan zelf ook ongeveer inschatten. De hoeveelheden hieronder zijn ook niet precies en je kunt er gewoon van afwijken als je dat wilt.

Nodig: 

Gerst (je kunt zelf bepalen hoeveel je erin doet. Maar doe wel redelijk wat, gerst is de basis van het gerecht.)

2 preien

500 gram varkenskarbonade 

1 bakje champignons 

3 stengels bosui

1 zak boerenkool  

Melk (ook naar eigen smaak)

Kruiden zoals bieslook, peterselie en tijm 

Stap 1. Vul de pan met water en voeg hierbij de gesneden varkenskarbonade toe. 

Stap 2. Als het vlees gaar is kan je de gesneden champignons toe voegen. 

Stap 3. Voeg ook de gesneden groenten en bosui toe. 

Stap 4. Voeg gerst en kruiden toe. 

Stap 5. Als de gerst gaar is (niet te lang laten koken), melk toevoegen en goed roeren. 

 

 

Voor de volgende keer: Graansoorten.


2. Graansoorten

In de moderne keuken en overal op de wereld wordt vooral gebruik gemaakt van rijst. Eigenlijk is rijst niet meer weg te denken. Vroeger was dat wel anders. Vroeger werden er in Europa vooral andere graansoorten gebruikt om je eten mee te maken. Eigenlijk heb ik er zelf nooit echt bij stil gestaan dat je graan gewoon kan koken en als basis voor je eten kan gebruiken, net zoals rijst. 

 

Een half jaar geleden was de eerste keer dat ik echt met graan ging koken.  Bij een IC weekend van één van de groepen waar ik in speel maakte ik een stoofpot van tarwe, varkenskarbonade, spek en allerlei groenten. Dit maakte ik in een hele grote wokpan die boven op de gloeiende kolen stond. Tot mijn grote verbazing was het echt ontzettend lekker. Tarwe heeft een best volle smaak, lastig te beschrijven, maar heel anders dan gerst, dat ik gebruikt heb in de porridge (pap) aan het begin van de kerstvakantie. 

 

Er zijn vele soorten graan die je in de keuken kan gebruiken: tarwe, gerst, haver, gierst, mais, rijst, rogge en spelt. En elke graansoort heeft zijn eigen voor- en nadelen voor het gebruik in bepaalde producten. Van tarwe, rogge en spelt wordt veelal brood gemaakt. Gerst wordt gebruikt om mout van te maken, waarvan weer bier wordt gebrouwen. Gierst en rijst worden tegenwoordig als basis gebruikt voor gerechten. Marokkaanse couscous bijvoorbeeld is gemaakt van gierst.

Om weer terug te komen bij Larp: ikzelf gebruik veelal Tarwe (voor de stoofpoot, het vult goed) en gerst (voor de porridge) als basis voor vele Viking- of andere middeleeuws-gerelateerde gerechten. Zodra ik de mogelijkheid krijg om een keer te kunnen spelen in een Aziatische setting ben ik ook zeker van plan om gebruik te maken van rijst om wokproducten te maken. 

 

En natuurlijk brood zelf. Wat is er leuker om lekker te kneden in deeg en zodra het gebakken is de heerlijke geur van gebakken brood te ruiken? Brood bakken lijkt veel werk, en dat is het ook wel. Maar ik moet erbij zeggen dat zelfgebakken brood echt heerlijk is. Het maken van je eigen brood geeft ook zoveel voldoening en invulling aan je spel.

Brood is er in vele soorten en maten. Voor het gemak deel ik ze in drie groepen: gistbrood, platbrood en kookbrood.

Kookbrood maken is een techniek waarvan we nog niet zo heel veel af weten. Het wordt beschreven in een van de kookboeken die ik bezit over de Vikingen. Er wordt in dat boek beschreven dat het deeg in een doek van ongeverfd linnen wordt gewikkeld en gekookt in bouillon. Aangezien kookbrood op mijn agenda staat om tijdens een van de weekenden van de groep Darion te maken, zal ik er hier alles van laten zien, zodra ik het uitgeprobeerd heb. 

Gistbrood en platbrood worden allebei gebakken. Dit kan op allerlei technieken die ik volgende keer zal behandelen. 

Platbrood is gebaseerd op het platbrood dat in de Vikingstad Birka werd gebakken. Dit brood bevat eigenlijk geen gist en ze worden plat gemaakt in plaats van rond. Net als dikke pannenkoekjes. Dit wordt gedaan zodat het makkelijk te bakken is op een ijzeren plaat en snel gaar is. 

Platbrood is niet luchtig en vult heel snel en heel goed. Toen ik het voor de eerste keer maakte vond ik het een beetje lijken op Lembasbrood, een brood dat de maag erg goed vult. Dat maakt dit brood geschikt om mee te nemen op reis, en perfect brood om dus te bakken op larp. Kleine vierkante stukken platbrood dat makkelijk te bakken is in een kleine pan boven het vuur. Ik heb platbrood gemaakt met erwten en platbrood met honing. Allebei geven ze een heerlijke en unieke smaak. Dus hierbij de twee gerechten die ik gebruikt heb voor het maken van deze twee soorten platbrood. 

 

 

Platbrood (Honingversie)

Nodig:

Meel (bloem)

Beetje zout

Water

Honing

 

Stap 1. Leg een flinke stapel meel voor je neer, in een IC kom of schaal. 

Stap2. Voeg hierbij een schep honing toe. Hoe meer honing je toevoegt, des te zoeter het brood wordt. Voeg ook een klein beetje zout toe.

Stap 3. Voeg hierbij een beetje water toe en kneed het goed. Als het te droog is, voeg opnieuw een beetje water toe. Als het te nat wordt, voeg een beetje bloem toe.

stap 4. Kneed goed totdat het deeg niet meer zo aan je vingers plakt. Hoe beter je gekneed hebt, des te mooier wordt het deeg. 

Stap 5. Vorm kleine platte vierkanten van dit deeg.

Stap 6. Leg de vierkantjes deeg op een ijzeren plaat boven het vuur, of een pan. Ikzelf leg altijd stokjes onder het deeg, zodat het niet aanbrandt. Zo krijgt het toch de warmte van het ijzer, maar brand het niet aan doordat het ijzer niet aangeraakt wordt. 

Stap 7. Het brood is klaar als de buitenkant een mooie bruine (bij erwten meer groene)korst heeft en de binnenkant gaar is. Breek het brood open om dat te zien. Hoe lang je het brood moet bakken tot het gaar is, is een kwestie van uitproberen en verschilt per vuur. 

 

Platbrood (Erwtenversie)

Nodig:

Meel (bloem)

Zout

Water

Erwten (Ik gebruik erwten uit een blikje of pot, maar je kunt ook diepvrieserwten gebruiken.)

Stap 1. Leg een flinke stapel meel voor je neer, in een IC kom of schaal. 

Stap2. Voeg hierbij geplette erwten toe. Ikzelf voeg ongeveer een even grote hoeveelheid geplette erwten toe als de hoeveelheid meel. Voeg ook een beetje zout toe.

Stap 3. Voeg hierbij een beetje water toe en kneed het goed. Als het te droog is, voeg opnieuw een beetje water toe. Als het te nat wordt, voeg een beetje bloem toe.

Stap 4. Kneed goed totdat het deeg niet meer zo aan je vingers plakt. Hoe beter je gekneed hebt, des te mooier wordt het deeg. Zorg ervoor dat de erwten goed door het meel zijn gemengd.

Stap 5. Vorm kleine platte vierkanten van dit deeg.

Stap 6. Leg de vierkantjes deeg op een ijzeren plaat boven het vuur, of een pan. Ikzelf leg altijd stokjes onder het deeg, zodat het niet aanbrandt. Zo krijgt het toch de warmte van het ijzer, maar brand het niet aan doordat het ijzer niet aangeraakt wordt. 

Stap 7. Het brood is klaar als de buitenkant een mooie bruine (bij erwten meer groene)korst heeft en de binnenkant gaar is. Breek het brood open om dat te zien. Hoe lang je het brood moet bakken tot het gaar is, is een kwestie van uitproberen en verschilt per vuur. 

 

Voor de volgende keer ga ik het verder hebben over het bakken van brood.

 

3. Brood

Brood is tegenwoordig een onderdeel van het eten dat niet weg te denken is. Terwijl wij nu brood gebruiken als hoofdonderdeel van het ontbijt en middageten, was brood vroeger vooral een bijgerecht. Zo at men brood bij stoofpot of soep. Er zijn ook vele verschillende manieren om brood te bakken. Over drie van die manieren ga ik iets vertellen.

 

Oven brood

Tegenwoordig is brood dat we bakken in een oven het meest voorkomend. Hiervoor gebruiken we vaak gist om het brood te laten rijzen, zodat het lekker luchtig is. 

Ik begon het bakken van brood in de oven al voor ik aan larp deed. Met scouting maakten we altijd een verdiepingoven, waarin we op de eerste verdieping het brood bakten. Dit soort ovens kun je vrijwel overal bouwen als je enkele platte stenen hebt. Op de grond onder de steen bouw je het vuurtje, dat de steen boven zich verwamt. Op de steen erboven leg je het brood dat je wil bakken. 

Toen ik naar Hapsdorp toe ging, een nagebouwd ijzertijddorp, maakte ik kennis met oudere oventechnieken. Zoals een techniek waarbij je alleen maar een ovenruimte hebt waarin je het vuur maakt. De oven zelf was gemaakt van gehard klei. Je maakt een groot vuur in de oven en laat het branden, zodat de oven ontzettend warm wordt. Zodra alles op temperatuur is gekomen en er alleen nog maar kooltjes zijn, schuif je een plaat met het brood erop in de oven.

Maar deze technieken zijn over het algemeen niet echt toepasbaar bij larp. En zo probeerde ik in de zomer tijdens een IC-weekend een nieuwe techniek uit, die ik gevonden had in een boek dat door een Re-enacter was geschreven die onderzoek deed naar eten in de Vikingtijd. Hij beschreef hoe de Vikingen waarschijnlijk veel gebruik hebben gemaakt van pannen, zoals ik die in het eerste stuk beschreef. Geen ketels, aangezien die ontzettend duur waren door de hoeveelheid ijzer, maar simpele ronde pannen die je in de kolen legde. Je legde het brood in de eerste pan, en legde de tweede pan op zijn kop erboven. Zo vorm je met de twee pannen een oventje. Het liefste wil je de eerste pan groter hebben dan de tweede pan, anders heb je kans dat je bouwwerk omvalt. 

We hebben tijdens een IC-weekend honingbrood gemaakt, dat ongeveer 2 uur heeft gerezen. Als eerste pan gebruikte ik een hele grote wokpan met een diameter van één meter. De tweede pan was een 50 cm diameter pan die ik er boven op legde. Al gauw ondervond ik wel enkele problemen die deze techniek met zich mee brengt. Zo is het vrij moeilijk om grote broden te bakken. Vooral als ze erg dik zijn, het duurt namelijk dan erg lang voordat de binnenkant mooi gaar is. 

Ook wordt het ijzer nogal heet, waardoor de buitenkant snel aanbrandt. Dit heb ik opgelost door gewoon simpel houten stokjes in de pan te leggen en daarop het brood te leggen. Als het brood erg lang moet bakken, is er kans dat ook het hout zo heet wordt dat er een brandplek te zien is. Maar door houten stokjes als ondergrond te gebruiken, voorkom je in ieder geval al heel veel ellende. 

 

Een andere techniek om brood te bakken is direct boven het vuur. Je legt het deeg op een ijzeren plaat of rooster. Het grote nadeel van deze techniek is dat het brood vrij snel aanbrandt en je maar één kant kan opwarmen. Hierdoor gebruik ik deze techniek alleen bij het maken van platbrood. 

Ik heb in het vorige stuk al wat verteld over platbrood. Het is brood waarbij je geen gebruik maak van gist. Zodra je het hebt gekneed kan je het dus gelijk gaan bakken. Je bakt het als een pannenkoek op de plaat. Hoe platter je het brood maakt, des te makkelijker is het te bakken. 

Ik raad dit brood erg aan als je brood wil bakken tijdens een larp evenement. Ik heb gemerkt dat bij larp evenementen er van alles gebeurt waardoor je snel wordt afgeleid. En als je brood moet reizen, vergeet je vaak dat je hem hebt staan. Daarom is platbrood ideaal, is mijn mening. 

Daarnaast is platbrood ook een stuk steviger en kleiner, waardoor het makkelijker mee te nemen is en het vult aardig goed. 

 

De laatste techniek die ik ga behandelen is kookbrood. Voor wat ik gelezen heb is het ook nog niet helemaal duidelijk of kookbrood vroeger echt werd gemaakt. Er zijn archeologische bewijzen voor, maar het is nog niet bewezen dat het brood ook zo werd gebakken. Ik heb alleen nog maar over de techniek gelezen, dus heel veel kan ik er nog niet over vertellen. Wel ben ik bezig met een voorbereiding om het tijdens een IC-weekend dat ik over enkele weken heb uit te proberen. Na het IC-weekend zal ik een blog houden over kookbrood om jullie alles te vertellen over mijn ervaringen van dat weekend. 

Wat weet ik nu eigenlijk van kookbrood: kookbrood is gemaakt van deeg dat je kookt. Ik moet nog even uitzoeken of dit deeg moet rijzen of niet. Het deeg word in een ongeverfde katoenen doek gewikkeld en in een pan met kokend water gelegd. 

Dit laat je voor een lange tijd koken, tot het deeg gaar is. Het lijkt een beetje op hoe een bapaobroodje wordt gemaakt. 

Ik ga tijdens het IC weekend ook een porridge maken. Als ik het vlees kook, kan ik mooi het brood bij het vlees in de pan hangen. Zo hoop ik dat het brood wat smaak mee krijgt van het vlees, zodat het niet naar een kleffe deegbal smaakt. 

 

Zoet brood

 

Nodig:

 

Meel

Water

Zout

Honing

Gist

 

Stap 1. Maak een hoopje meel.

Stap 2. Strooi wat zout en gist over het meel. Voeg hierbij ook wat water en een schep honing toe.

Stap 3. Kneed het geheel, voeg eventueel water toe als het te droog is of voeg meel toe als het te nat is.

Stap 4. Zodra het deeg goed gekneed is, leg het in een houten bak met een doek erover.

Stap 5. Laat het deeg 2 uur rijzen. 

Stap 6. Bak het brood (zie bijvoorbeeld de techniek met de twee pannen).

 

 

Voor de volgende keer: The Flying Otter, mijn IC inn

 

4. The Flying Otter

Het koken van eten is erg leuk werk als je dat  kan delen met anderen. Zo kwam ik een tijd geleden met het idee om een IC taverne op te richten. Ik heb dit samen met anderen uitgewerkt en ondertussen werken we met  zes mensen aan de taverne. We hebben twee mensen in de bediening. De drie andere mensen helpen mij met het koken. We koken voor ongeveer een groep tussen de 20 en 30 mensen. Hierbij krijg ik ook de meeste kans om nieuwe technieken en nieuwe gerechten uit te proberen. 
Ik had zelf al aardig wat kookspullen voor ik aan dit project begon. Maar vooral in het laatste jaar is de hoeveelheid spullen enorm gegroeid. Toch heeft het mij niet zo heel veel gekost. De duurste dingen zijn altijd de pannen. Maar als je naar de kringloopwinkel gaat hebben ze er wel vaak houten bakjes en kommetjes. Deze kosten vaak maar 1 of 2 euro. Door af en toe in de kringloopwinkel te kijken heb ik al een aardig arsenaal aan materiaal verzameld. Ik ben een keer zelfs een prachtig houtsnijwerk met een taverne erop tegengekomen. Gelijk meegenomen natuurlijk. Door een beetje goed rond te kijken vond ik erg veel leuke en goedkope dingen, waardoor dit project mogelijk werd. 
 
Ik ga deze week niet veel meer dan dit vertellen over de Flying Otter, want aan de hand van het IC weekend dat ik heb over enkele weken wil ik jullie laten zien wat er allemaal bij komt kijken. Daarnaast heb ik het deze week erg druk met stage. Dus veel tijd om te schrijven had ik niet. Voor de volgende keer zal er dus een groot verhaal komen over de Flying Otter en de voorbereiding van dat IC weekend. 
Om jullie alvast een vooruitblik te geven:  ik heb twee weken geleden 2 kilo tamme kastanjes ingevroren. Wat ik daar mee ga doen, zal voor nu nog een verrassing  blijven. 
Tijdens het weekend van het IC weekend zal ik geen update geven op de blog. Maar de week na het IC weekend, zal ik kijken of ik wat foto’s met jullie kan delen. 
En om jezelf te verwennen, dit is een recept van iets lekkers dat we gaan maken tijdens het IC weekend. In de spelersgroep is dit het bekendste gerecht en zeer geliefd. De bekendheid heeft vooral te maken dat ik het woord verkeerd op het bordje had geschreven, waardoor er Threats stond in plaats van Treats. En aangezien wij Engels praten, geeft dit de leuke verwarringen. Heel bedreigende koekjes dus.
 
Hazelnoten Treats (de “bedreigingen”)
 
Nodig:
Hazelnoten (Ik heb ze ook met walnoten gemaakt.)
1 ei
Honing
Meel
 
Stap 1. Vermaal de noten met een vijzel. Hoe fijner, des te beter. Begin hier echt op tijd mee, dit duurt namelijk lang. 
Stap 2. Vermeng het ei met de meel, honing en vermalen noten. 
Stap 3. Kneed het goed.
Stap 4. Maak er dunne ronde plakken van. Net zoals koekjes. 
Stap 5. Bak het in een pan. In het kookboek dat ik heb staat dat je het moet laten drogen in een pan en niet bakken. Mijn  eigen ervaring is dat bakken wel lekkerder is. 
 
Voor de volgende keer: de voorbereiding van een IC weekend. 

5. Voorbereiding IC weekend

 

Afgelopen keer heb ik jullie kort wat verteld over de Flying Otter. Helaas is het IC weekend niet doorgegaan, maar ik ga jullie alsnog vertellen over de voorbereiding die ik heb gedaan, aangevuld met wat ik zou gaan doen.
Voor mij begint de voorbereiding ver van te voren. Ik moet inschatten hoeveel mensen er gaan komen naar het IC weekend. Dit is nogal bepalend voor welke gerechten ik ga maken. Gerechten zoals stew en porridge kan ik in grote hoeveelheden maken, terwijl andere gerechten alleen op kleine schaal mogelijk zijn. Ook heb ik voor bepaalde gerechten bepaalde pannen nodig. Ik heb vijf pannen tot mijn beschikking op dit moment. Het is dus een beetje passen en meten wanneer ik welke gerechten ga maken.
Ook moet ik rekening houden met allergieën. Ik maak zelf een lijstje met alle allergieën in de groep. Aangezien ik verschillende gerechten maak, waar mensen uit kunnen kiezen, is het niet zo’n probleem als ik toch gebruik maak van bepaalde ingrediënten. Degenen die allergisch zijn voor een bepaald ingrediënt kiezen dan gewoon niet het gerecht waar het in zit.
Als ik een aantal recepten heb uitgekozen dat ik wil gaan maken dat weekend, maak ik een boodschappenlijstje. Eén dag voor het IC weekend doe ik meestal alle boodschappen. Voor sommige boodschappen zal ik naar een speciale winkel moeten gaan, zoals voor granen (tarwe, gerst), die ik bij een molen moet halen.
In de koelkast en later een koelbox bewaar ik alles dat koud moet zijn, de rest berg ik op in grote boodschaptassen.
Eten is niet het enige dat je nodig hebt als taverne. Zo zijn er ook een hele hoop spullen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Toch heb ik manieren gevonden om het een stuk goedkoper op te zetten dan je zou denken. Het meest dure wat ik heb liggen zijn mijn pannen. Zo gek is dat niet, want vroeger waren pannen ook ontzettend duur, aangezien ze uit erg veel ijzer bestaan.
Een gouden tip voor larpers om nieuwe spullen te verkrijgen is de kringloopwinkel. Af en toe een bezoekje brengen zorgt ervoor dat je soms erg leuke en goedkope dingen tegenkomt.
Ondertussen heeft de Flying Otter al een aardige hoeveelheid houten bakjes en lepels, die vrijwel niets hebben gekost, aangezien je ze voor erg goedkoop kan krijgen in de kringloopwinkel. Ook kom je er wel eens leuke verrassingen tegen. Zo ben ik ooit een uithangbord met houtsnijwerk van een taverne tegengekomen die maar één euro kostte. Je weet dus nooit wat je tegenkomt.
Ook is dit een mooie plek om goedkoop aan mandwerk te komen. Voor mij is altijd de grote uitdaging om grote manden mee te nemen, aangezien de kringloopwinkel midden in de stad ligt.
De grote tip die ik iedereen mee geef, ook voor bijvoorbeeld mensen die hun kamp wat verder willen uitbreiden: kijk goed om je heen. Winkels hebben vaak wel leuke dingetjes, die niet heel duur zijn.
Om al deze spullen op te slaan, maak ik gebruik van twee houten kisten uit de tweede wereldoorlog en een plastic bak, waarin  in kleiner en gevoeliger materiaal in kan doen . Later zal ik wat meer vertellen over hoe ik mijn kamp/taverne inricht. Ik hoop dat ik wat foto’s kan maken om jullie wat meer te laten zien. Maar de eerst volgende keer dat ik echt ga larpen is pas weer aan het einde van Maart.

 

Voor deze keer heb ik een gerecht dat niet geheel IC verantwoordelijk is aangezien ik gebruik maak van aluminiumfolie.

 

Vis in aluminiumfolie

 

Nodig:
Vis filet (Forel, bot, sliptong)

Zeezout

Oregano

Rozemarijn

Gedroogde bieslook

 

Stap 1. Leg de vis op het aluminiumfolie. (Vaak gebruikt men ook olie, maar ik vind het fijner zonder. De vis is vaak al vet genoeg.)

 

Stap 2. Sprenkel de kruiden over de vis.


Stap 3. Vouw het aluminiumfolie dicht.

 

Stap 4. Leg het pakketje boven het vuur. Kijk soms om te kijken hoever de vis gaar is. Als de vis gaar is, valt het vlees gemakkelijk van de graten af wanneer je het een beetje uit elkaar duwt met een vork.

 


Voor de volgende keer: soep en bouillon 

6. Soep en Bouillon

 
Ik zal deze blog iets minder vaak onderhouden dan één keer per week. Dit komt gewoonweg doordat ik niet zoveel tijd heb om elke week een nieuw stukje over eten neer te zetten. Volgende week kunnen jullie wel een nieuw stukje verwachten, aangezien ik aankomend weekend mee ga helpen met het eten koken voor de Tempeliersgroep waarbij ik speel. 
Nu ga ik jullie wat vertellen over een onderwerp wat vaak wegvalt bij het eten koken. Iets waarvan ik, pas sinds ik zelf op de oude stijl kook, inzie hoe belangrijk dit onderdeel eigenlijk is voor het eten. 
 
Bouillon is iets vanzelfsprekends voor ons geworden. In de supermarkt kopen we nu enkele blokjes en gooien dat in het water. Klaar is het!
Vroeger ging dat natuurlijk niet zo makkelijk. Maar zelf bouillon maken is eigenlijk helemaal niet zo heel moeilijk. En wat me erg verbaasde is voor hoeveel verschillende dingen je bouillon goed kan gebruiken. Terwijl we altijd het vocht weg gooien, ben ik het veel vaker gaan bewaren om voor andere dingen te gebruiken. 
Aangezien er niet een standaard gerecht is, zal ik vandaag ook geen gerecht neerzetten, maar meer een algemene uitleg geven over bouillon en hetzelfde doe ik ook voor soep.
Bouillon is eigenlijk niet meer dan water met een smaakje. De smaakstoffen van bijvoorbeeld vlees, groente of vis trekken dan in het water. Dit kan je dan weer gebruiken om andere dingen smaak te geven. Zoals jullie weten, wil ik ooit nog een keer kookbrood gaan maken als ik daar het materiaal voor vind. Maar ook bij het maken van stoofpot kun je gebruik maken van bouillon. 
Zelf maak ik gebruik van een 9 liter ketel die ik vol gooi met water. Hierin doe ik 1 a 2 kilo in stukjes gesneden vlees. Dit laat ik een tijdje pruttelen boven het vuur, zodat de smaak van het vlees in het water trekt. Daarna voeg ik wat lente-ui toe, prei en champignons. Dit laat ik een tijd lang boven het vuur pruttelen. Ondertussen voeg ik wat kruiden toe. Vaak doe ik zelf zo'n potje met Provençaalse kruiden, omdat het lekker makkelijk is. 
Als laatste voeg ik tarwe toe en kook dit tot de tarwe gaar is. Het eten schep je uit de pan en je hebt stoofpot. Het vocht dat achtergebleven is, is bouillon wat je weer voor later kan gebruiken.   
Soep is eigenlijk een soortgelijk verhaal. Je vult een pan met water en voegt hier ingrediënten aan toe naar wens. 
Vaak maak ik zelf soep op basis van een vlees- of visonderdeel. Bijvoorbeeld varkenskarbonade of speklap. Maar je kan hiervoor ook kip of vis voor gebruiken. Hierbij voeg ik allerlei groenten toe. Denk bijvoorbeeld aan: wortel, prei, boerenkool, pastinaak, koolraab of bleekselderij. Ook vul je dit aan met smaakversterkers, zoals: zout (niet teveel en te vaak, ze hadden vroeger niet zoveel zout), kruiden of ui.
Hieraan kan je wat zwaardere componenten toevoegen, zodat je gasten hun buikje vol hebben. Zoals aardappel, tamme kastanje of graan. 
Het handige aan soep maken is het feit dat je er niet de hele tijd bij hoeft te zijn. Het kan gewoon een lange tijd pruttelen zonder dat je erbij moet zitten. Dit geeft diegene die kookt ook de ruimte en tijd om wat meer deel te nemen aan het spel. Je snijdt gewoonweg de ingrediënten en laat het lekker boven het vuur koken. 
 
Voor de volgende keer ga ik wat vertellen over het koken bij de Tempeliers. 

 

7. Koken bij de Tempeliers 

Beste lezers, deze week moet ik jullie helaas teleurstellen met het feit dat er geen gerecht bij zit. Wel ga ik jullie wat leuke dingen vertellen over hoe je van het eten spel kan maken. 
Bij het evenement De Dwaler, dat speelt rond 1230, speelde ik een jonge jongen uit Venetië die de droom had om geridderd te worden. Hij trok naar het noorden, naar het Heilige Roomse rijk, waar hij zich bij een groep Tempeliers voegde en dienaar werd van de kampbeheerder. Helaas is mijn karakter levend verbrand tijdens de laatste slag, aan het einde van het weekend. 
Tijdens dit evenement ben ik de kok van de groep gaan helpen met koken. Deze keer heb ik dus een ondersteunende rol gespeeld wat betreft het koken. Ik had mijn kookspullen achter in de auto gegooid, maar aangezien kok  Simone zelf ook aardig wat spullen mee had, hadden we een overvolle keuken aan spullen. We hebben van allerlei lekkere gerechten gekookt. 's Ochtends maakten we eieren met spek voor een ruime 30 man. In de avonden kookten we stoofpot en linzensoep. We hadden vier tafels met banken midden in het kamp staan waar de gehele groep aan kon eten. Deze tafels waren mooi versierd met kleden, verlichting, manden met fruit, brood en koek en kannen met water, appelsap en ander drinken. avond zag er als een waar feestmaal uit. Vandaag ga ik niet te veel vertellen over het koken zelf, maar vooral hoe ik vanuit het concept koken spel haalde. Lucio, mijn karakter, ging in dienst bij heer Filemon, de kampbewaarder van de tempeliers. Van hem kreeg ik allerlei taken om te doen. Dit zijn simpele dingen zoals de Commandeur genoeg drinken geven, gasten te verwelkomen en hen voorzien van voedsel en drinken, en natuurlijk helpen bij het koken en bedienen tijdens het avondeten. Dit soort kleine spelelementen waren verrassend leuk om te spelen. Het maakt je karakter een stuk werkelijker. Daarnaast heb je zonder moeite te doen contact met de gehele groep. Het leuke aan een ondersteunende rol vind ik het feit dat je andere spelers juist macht geeft. De Commandeur geeft een stuk machtigere indruk als iemand zijn glas gevuld houdt.
Het mooiste spelelement kwam op zaterdag, toen we veel avondeten en koekjes over hadden. We zijn toen rond gegaan bij andere kampen om de arme burgers van eten te voorzien. Toevallig was er in het dorp een figurant die een blinde bedelaar speelde. De figurant kreeg volgens mij de verassing van zijn leven dat zijn bakje werkelijk werd gevuld met eten. We hebben zelfs de Urukgroep (een soort ocrks) voorzien van wat eten. In het spel zijn de Tempeliers er heilig van overtuig dat de Uruks geen Uruks zijn, maar mensen met de ernstige ziekte lepra. Dus we zetten het eten neer op de grond en gingen op een afstandje staan. En het blijft geweldig om later OC complimenten te krijgen over het eten. Dit is een simpel voorbeeld hoe je met het concept koken spel kan maken. Helaas gaat mijn karakter van Darion het aankomende evenement ook dood, waardoor ik stop met de meeting haal The Flying Otter. Maar ik zal blijven koken bij verschillende larpevenementen. Zo zal mijn karakter op Quon alles zelf gaan koken. 
Dit was een korte update over Dwaler. Voor de volgende keer ga ik jullie wat vertellen over het koken bij Glynda, bij de Darionstam. Mijn laatste keer als Urnst en de Flying Otter.