Life Action Role Playing

Ontwikkeling 2Horizons

Het ontstaan van 2Horizons

Voor velen is het een droom: een eigen evenement opstarten, een setting maken waarin jij alles mag creëren, en een plot  schrijven waarin jij bepaalt wat er gebeurt. Maar een droom kan werkelijkheid worden als je maar hard genoeg werkt. Als je kijkt naar wat realistisch is en wat je hiervoor moet doen om het te bereiken. 
 
Al een lange tijd verwerk ik re-enactment in mijn eigen spel: het uitspelen van het dagelijks leven, zoals zorgen voor eten, een beroep volgen en in dorpsverband spelen. Dit soort simpele toevoegen hebben de wereld levendiger gemaakt. Niet alleen voor mij, maar ook voor alle andere spelers om mij heen. 
Dit zou de basis worden van wat ik zou gaan opbouwen. En zoals vele dingen bij mij begon het ooit als een grapje dat ik deelde met vrienden. Gerben wist dat ik deze droom al jaren had en samen hebben we ook al het een en ander georganiseerd. Uit een paar losse woorden ontstonden al gauw ideeën. Harm sloot zich toen ook aan. 
En daar zaten we, onze eerste bespreking. We hadden een leeg stuk papier, dat gevuld moest worden met losse ideeën. We bespraken onze doelen, onze filosofie, wat we er voor zouden moeten doen en wat voor setting we zouden nemen. Ieder vertelde zijn sterke en zwakke punten en vormde zo een hecht en goed samenwerkend team. 
In het begin hadden we drie settings liggen. Ten eerste een fantasy setting, ten tweede een historische setting die zich afspeelde in Engeland en ten derde een historische setting die zich afspeelde in Romeinse tijd tijdens Trajanus en Hadrianus . 
Om onze kennis te vergroten namen we contact op met enkele vrienden die bekend zijn met het organiseren van larp-evenementen. We wisten dat onze eigen kennis en ervaring nog verre van genoeg was om mensen echt iets te kunnen bieden. We deden onderzoek of we een bedrijf of een verenging zouden opstarten. Uiteindelijk hebben we voor een stichting gekozen. We hebben geen oog op winst, alleen maar op plezier voor ons en onze deelnemers. Dit zorgt er voor dat de ticketprijzen zo laag mogelijk blijven en onze winst direct het evenement in gaat, aangezien wij wel materialen moeten kopen. 
Het eerste halfjaar was vooral op onderzoek uitgaan. Er komt veel meer kijken bij een evenement dan men zou verwachten. We hebben met zijn drieën een stuk geschreven over veiligheid, wat hebben we nodig wat betreft EHBO en BHV, welke verzekeringen hebben we nodig? En ook: wat zullen onze inkomsten en uitgaven zijn? Hoe zal de organisatie eruit moeten gaan zien? We hebben contact opgenomen met een notaris om naar het organisatorisch aspect te kijken. Samen hebben we een plan opgesteld wat onze basis zou worden van onze nieuwe stichting: 2Horizons. 
De naam is afkomstig  uit de tijd dat ik begon met larpen. Het stond toen symbool voor de twee werelden die ik en mijn vriendin bedacht en uitgewerkt hadden. Maar de stichting vond er een andere betekenis in. 2Horizons zou vanaf nu symbool staan voor de twee werelden waar larpers in leven, de OC wereld en de IC wereld. 
Na heel veel settingonderzoek kwamen we tot de conclusie dat we onze eerste setting wilden laten afspelen rondom Nijmegen in de Romeinse tijd, vlak voor de opstand van de Bataven. Aangezien het evenement ook in de buurt van Nijmegen zou plaats vinden, is het bijna alsof je terug in de tijd gaat en voor een weekend mag leven op de locatie waar je eigenlijk werkelijk staat. 
We keken naar historische gebeurtenissen, waar we leuke plotelementen uit konden halen. Voor ons was dit het vierkeizerjaar en de opstand van de Bataven. Deze twee gebeurtenissen zouden voor ons de basis worden van dit evenement. 
Maar dan heb je nog geen evenement. Om te kijken of dit idee een beetje aansloeg hebben we een facebookpagina gestart. We schreven een korte tekst dat over de setting ging en maakten een moodboard. Eén ding wisten we zeker, we wilden beginnen met een historische setting met nauwelijks of geen magie. Hoe we dit alleen werkelijk moesten maken, daar waren we nog niet over uit. Onder de deelnemers ontstonden al de eerste karaktercreaties en vlogen de vragen onze kant op. 
Dat deed ons realiseren dat we nog ver van huis waren wat betreft een evenement opstarten. We gingen hard aan het werk. We lieten een professionele site bouwen om onze deelnemers later van informatie te voorzien. In de zomervakantie heb ik uren besteed om de setting verder uit te schrijven en een eerste plotlijn neer te zetten. 
Algauw ontstond ook het idee om een setting te creëren dat zich afspeelt in de Vikingtijd. We merkten onder de deelnemers dat er veel vraag was naar historische settings. En dat is juist een vlak waar wij 2Horizons mee wouden beginnen. Limes kreeg zijn naam en zijn ziel. Aan het einde van de zomer kon ik met trots mijn eerste plotlijn presenteren aan Gerben en Harm. Ons harde werk wierp zijn vruchten af, want ook Yggdrasil werd leven ingeblazen en met open armen ontvangen. En ondanks dat beide evenementen in hun kinderschoenen stonden, begon het al aardig vorm te krijgen. 
Maar de wereld zelf is niet alles. Er komt meer bij het organiseren van een evenement kijken. Veel daarvan zijn simpele dingen waar je over het algemeen niet aan denkt, maar wat toch van belang is. Er moest EHBO geregeld worden, een figurantentent, eventuele IC munten, catering, locatie en nog veel meer. 
Voor Limes hadden we het scoutingterrein van Overasselt in ons hoofd. Ze hadden al ervaring met larp-evenementen, wat contact makkelijker maakt. Want zonder terrein heb je geen evenement. We kozen een aantal datums uit waarneer we ons weekend wilden organiseren en het terrein koos de datum dat voor hun het beste uitkwam. 
Voor Yggdrasil hadden we het terrein van Project Haps, vlak bij Appeldoorn, in gedachten. Het is een nagebouwd ijzertijddorp, dat de geschikte locatie is voor een Vikingsetting. We maakten er gelijk werk van en reserveerden de terreinen in Overasselt en Apeldoorn. 
 
Ondanks dat je overal ontzettend je best voor doet en hard voor werkt, gaan er soms dingen mis. We kregen de site maar niet in de lucht en elke keer kwamen nieuwe dingen de hoek om kijken waar we rekening mee moesten houden. Extra's kosten of andere moeilijkheden. 
Je weet dat er geen weg terug is. Dus je gaat harder werken, bedenkt oplossingen en soms moet je dingen opgeven. Soms moet je mensen teleurstellen, ook al wens je dat dat niet hoefde. Soms stel je jezelf teleur. 
We maakten lijsten en wekte deze af. We konden de handtekening zetten voor onze stichting. En na lang geworsteld te hebben, kregen we de site online. 
Steeds meer begon alles vorm te krijgen. Voor de spelers werden de setting en het plot steeds duidelijker. Vragen van deelnemers hielpen ons, want er zijn altijd dingen waar je nog niet echt goed over na had gedacht. Het is altijd lastig om met kritiek om te gaan, maar door het juist te gebruiken, hebben we veel kunnen vormen dat we niet hadden kunnen doen zonder. Ook kregen we veel complimenten, wat ons nieuwe energie gaf om nog harder te werken en om dit alles goed te laten voorlopen. 
Uren en uren achter de computer zijn besteed om dingen uit te schrijven. Vlak voor oud en nieuw moest ik het nieuwe plotboek af hebben van Limes. Nu wacht er nog maar één versie, de uiteindelijke versie, waarin ook plot elementen zijn verwerkt die te maken hebben met karakterachtergronden. Yggdrasil groeide plots buiten zijn grenzen en kwam echt tot leven. En dan is het aftellen geblazen. De laatste puntjes worden op de i gezet. De laatste voorbereidingen worden gemaakt, door ons en jullie. Het spannendste moment was het moment dat de ticket sale online ging. Hoeveel mensen gaan er echt komen? Dan pas merk je hoe groot de gok is, die je gemaakt hebt. Dan pas ga je zien, of alle tijd die je erin gestoken hebt, een werkelijk evenement wordt. 
 
Voor ons is de reis nog niet voorbij. We zijn druk bezig om de laatste dingen voor elkaar te krijgen. Spullen voor de figuranten, polsbandjes, parkeergelegenheid, dat soort dingen. En vlak voor het evenement kunnen we kort diep adem halen. Want op de dag zelf moeten we alles uit de kast trekken om een zo goed mogelijk eerste evenement neer te zetten. De Yggdrasil special zal als eerste plaats vinden, maar dit lijkt meer op de IC weekenden die we al organiseren. Dit weekend zal de organisatie samen komen. Dan bespreken we hoe  die dag eruit zal zien, zodat we alle deelnemers een zo gemakkelijk mogelijke dag kunnen leveren. 
Vooral Limes I wordt een van de grootste uitdagingen die 2Horizons zal tegen komen. Maar wij kijken er met alle plezier en energie naar uit.  
 
Gerben Zweers