Figureren op Yggdrasil
Bij Yggdrasil is er de mogelijkheid om te gaan spelen of om te gaan figureren. Als je wilt gaan figureren betekent dat dat je karakters gaat spelen op het evenement die je krijgt toegewezen vanuit de organisatie.
Wat houdt figureren precies in?
Allereerst is het natuurlijk handig om te weten wat figureren nou precies inhoudt. Figureren is namelijk iets anders dan spelen op een LARP evenement. Een speler heeft namelijk van tevoren al een eigen karakter bedacht en gaat daarmee ‘spelen’ op het evenement. Een figurant krijgt verschillende karakters en rollen toegewezen vanuit de organisatie. Op een evenement zou je bijvoorbeeld 5 verschillende karakters en rollen kunnen spelen, het ene moment ben je bijvoorbeeld een belangrijke handelaar en het andere moment ben je een strijder van een Baltische stam.
Past het evenement Yggdrasil bij mij?
Elk LARP evenement heeft zijn eigen sfeer en stijl en is daarmee anders dan andere LARP evenementen. Als je overweegt te gaan figureren op Yggdrasil is het handig om van tevoren te kijken of de sfeer en stijl van Yggdrasil passen bij jou als persoon.
Yggdrasil is een LARP die er voor kiest om een combinatie te vormen tussen LARP en reënactment, waarbij de nadruk meer ligt op het dagelijks leven en het zo realistisch mogelijk laten leven van karakters in de spelwereld. Het spel is er daarom niet op gericht om vaardigheden te kiezen waarmee karakters sterker worden en uitgroeien tot de grootste helden die de kwade krachten van de wereld verslaan. Yggdrasil is geen lichte setting om in te figureren, er komen zware onderwerpen aan bod en verlies is een belangrijk onderdeel van het rollenspel.
Op Yggdrasil proberen we een sfeer neer te zetten die de spelers en figuranten het gevoel moet geven dat hun karakter ook werkelijk leeft in de wereld en dat ze niet zomaar een ‘spel’ spelen. Je zou kunnen zeggen dat er veel kan en mag op Yggdrasil. Als iemand bijvoorbeeld heel graag een jarl wil worden of een ontdekkingsreiziger met de meest ‘bizarre’ verhalen, dan stimuleren wij om deze dromen na te jagen. Maar hierbij moet wel rekening gehouden worden met wat kan en normaal is in de tijd van Yggdrasil.
Als men aan de Vikingen denkt, denkt men vaak aan stoere krijgers of geharde plunderaars. Op Yggdrasil willen we ook de andere kant laten zien, de kant waar er ook normale burgers, boeren en handelaren bestaan, ieder met hun eigen verhaal. En zoals eerder al gezegd is, is het dagelijks leven een belangrijk aspect van Yggdrasil. We proberen dan ook mogelijkheden te creëren om beroepen uit te spelen, om in spel eten te maken en op één van de locaties van het evenement zijn zelfs dieren aanwezig om de spelwereld net die werkelijkheid te geven. Om alles zo werkelijk mogen te houden, verwachten wij dan ook dat spelers en figuranten karakters spelen die zo echt mogelijk zijn, dus karakters met doelen, normen en waarden, een beroep, een familie, ervaringen, enzovoort.
Soorten rollen
Op Yggdrasil werken we met drie soorten rollen, namelijk vaste rollen, rollen met naam en rollen zonder naam. Hieronder staat uitgelegd wat deze rollen precies inhouden.
Vaste rollen
Vaste rollen zijn rollen die meerdere evenementen terugkomen en belangrijk zijn voor het plot van het verhaal. Als je zo’n vaste rol krijgt is het dan ook handig als je op meerdere evenementen komt figureren, zodat de rol altijd hetzelfde ‘gezicht’ heeft.
Rollen met naam
Rollen met naam zijn rollen die belangrijk zijn op één evenement en daarna eigenlijk niet echt meer terugkeren op een volgend evenement. Zoals de naam al zegt hebben deze rollen een naam en zijn hiermee anders dan rollen zonder naam.
Rollen zonder naam
Rollen zonder naam zijn rollen die geen naam nodig hebben, zoals strijders rollen. Op elk evenement worden minstens wel één keer een paar strijders het spel ingestuurd om met de spelers te vechten. Het doel van zo’n rol is dan alleen om te vechten, een naam is dan niet nodig. Echter mag je natuurlijk altijd zelf een naam bedenken voor zo’n rol.
Waar moet je allemaal rekening mee houden?
Op een LARP gaat er nooit iets volgens plan, dit kan komen door een flinke regenbui waardoor het bijvoorbeeld niet verstandig is om te gaan vechten of doordat spelers sommige plotstukjes anders aanpakken dan eigenlijk bedoeld was. Spelers zijn namelijk reuze onvoorspelbaar. Als jij als doel hebt om een speler van informatie te voorzien, maar deze speler is op dat moment niet bereikbaar en je wordt ondervraagd door andere spelers dan moet je hier op inspelen. Figureren vraagt dan ook om een hoop improvisatievermogen, je moet kunnen inspelen op allerlei situaties, dit is niet altijd even makkelijk maar probeer altijd zo goed mogelijk je best te doen. Als je het even niet meer weet kun je altijd naar een SL toegaan (als de situatie dat echter wel toelaat) om deze om raad en advies te vragen.
Nachtplot
Yggdrasil is een 24 uurs LARP, er is dus een kans dat je ‘s nachts als figurant nog het spel in moet. Zo worden er ‘s nachts bijvoorbeeld wel eens rituelen uitgevoerd waar sommige figurantenrollen bij aanwezig zijn. Als je echter veel van je nachtrust houdt, dan moet je van tevoren aangeven dat je niet graag meedoet met nachtplot, zodat wij daar rekening mee kunnen houden.
Geheimhouding
Alles wat je als figurant krijgt te horen qua plot, setting en karakter informatie dient geheim te blijven voor de buitenwereld. Het is voor de spelers natuurlijk ook leuker als zij niet weten wat ze te wachten staat op een evenement. Zorg er dus goed voor dat je deze informatie niet naar buiten speelt.
Wat moet je allemaal regelen?
Voordat je naar een evenement gaat is het handig en nodig om een paar dingen te regelen.
Ticket voor het evenement
Als je wilt komen figureren heb je een ticket voor het evenement nodig. Op de pagina Tickets kan je een ticket kopen voor het eerst volgende evenement.
Kleding
Het is niet verplicht om IC (in spel) kleding mee te nemen, echter is het wel handig als je zelf iets van onderkleding hebt zodat je altijd een goede, warme onderlaag aan hebt. Onderkleding kan bestaan uit een simpele IC broek, een IC tuniek en/of een IC jurk. Het liefst in natuurlijke, effen kleuren, zoals bruin, beige en groen. Alles wat je daarnaast qua IC kleding en accessoires mee kan en wil nemen is voor ons alleen maar mooi meegenomen.
Zorg er daarnaast ook voor dat je warme (thermo) OC kleding mee neemt die je onder je IC kleding aan kan doen. In het voorjaar kan het misschien warm zijn, maar als het evenement plaats neemt in de herfst, dan kan het nog wel eens koud worden. Ook is het handig om veel sokken mee te nemen, in Nederland kan het namelijk nog wel eens regenen en natte sokken zijn geen pretje. We raden je aan om ook deze kleding in effen kleuren, zoals bruin, beige en groen aan te schaffen (het liefst geen zwart). Zo valt deze kleding minder op als je IC kleding je OC (thermo)kleding net niet helemaal bedekt.
Op de pagina Wereld van Yggdrasil geven we meer informatie over welke kleding de Vikingen en de Balten aan hadden. Als je extra kleding mee neemt zien wij dan liever ook dat dit IC past bij de stijl van de Vikingen en Balten en niet dat het meer fantasy-achtige, of middeleeuwse kleding is (deze kleding gaan wij dan toch niet gebruiken en dan is het zonde dat je het mee hebt moeten zeulen).
Hieronder staat een lijstje met dingen die je mee zou kunnen nemen qua IC kleding en accessoires. Als je spullen mee neemt die andere figuranten zouden mogen gebruiken, zorg dan dat je goed op deze spullen let en dat je aan het einde van het evenement al je spullen weer terug hebt.
- Jurken |
- Kaproenen - Riemen - Buidels |
- Wapens - Mutsjes - Sieraden |
Figurantentent
Als je als figurant niet IC bent, dan ben je eigenlijk altijd wel in de figurantentent. De figurantentent is een tent/gebouw/blokhut waarin de mensen zich bevinden die zorgen voor de aankleding en de briefing van de figuranten. Vanuit hier wordt je dan ook het spel ingestuurd met een rol. Als je klaar bent met een rol dan kom je altijd terug naar de figurantentent.
In de figurantentent bevinden zich dus een aantal mensen. Ten eerste zijn dit natuurlijk de figuranten. Ten tweede zijn er mensen die zorgen voor de aankleding van de figuranten, deze zorgen dat de figuranten de juiste kleding, accessoires en spullen krijgen. Ook zorgen zij ervoor dat de figuranten eventueel geschminkt worden en dat hun haar gedaan wordt. Ten derde zijn er nog mensen die zorgen voor de briefing van de figuranten (dit zijn vaak ook de verhaalleiders), dit houdt in dat zij zeggen wat je als figurant in een rol moet doen. Aan de ‘briefers’ kan je ook vragen stellen over je rol.